Місія для України — «швидкі» для фронту

2024-05-02 11:52:17

 

Цього дня на Площі знань, що на території КПІ ім. Ігоря Сікорського, лунали державні гімни України й Королівства Бельгії. Вже втретє тут відбулася церемонія передання спецавтомобілів швидкої допомоги для різних підрозділів наших Сил оборони — це черговий захід у рамках соціального проєкту «Українська місія Ігоря Вітенька», до якого долучилась бельгійська волонтерська спільнота. А організаційну підтримку традиційно надали МГО «Рада з екологічної безпеки» й Українська Рада Миру.

На урочисту церемонію завітали представники соціального проєкту «Українська місія Ігоря Вітенька» на чолі з паном Ігорем, бельгійської волонтерської спільноти, Посольства Королівства Бельгії в Україні на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Петером Ван де Велде, представники Української Ради Миру, МГО «Рада з екологічної безпеки» (Ігор Вітенько представляє цю організацію в Бельгії), представники Херсонської ОДА і медичних закладів міста, Золотоніської РДА Черкаської області (цим регіонам також допомагає бельгійська волонтерська спільнота), підрозділів Сил оборони.

Як розповів голова УРМ, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, у межах проєкту Ігоря Вітенька для підтримки фронтової медицини з Бельгії до Києва прибули й далі поїхали у найгарячіші точки 14 медичних спецавтомобілів, які призначено для транспортування поранених бійців із зони активних бойових дій.

«Світ» уже докладно розповідав про місію Ігоря Вітенька. Він українець, який понад 20 років живе і працює в Бельгії, є одним із визнаних у цій країні фахівців з лікування ран, практикує у лікарні Яна Палфійна в місті Гент. Коли 24 лютого 2022 року почалось повномасштабне російське вторгнення, пан Ігор відразу поїхав до Вінниці, де прооперував кілька сотень поранених бійців і з допомогою новітніх технологій врятував значну кількість наших захисників від ампутацій. Але волонтерська діяльність його продовжила розширюватись. Михайло Згуровський наголосив, що завдяки волонтерській діяльності Ігоря Вітенька, до України було спрямовано велику благодійну допомогу: близько 90 машин швидкої допомоги, понад 100 лікарняних ліжок, десятки вантажівок необхідного лікарняного спорядження для українських лікарень і військових.

Завдяки прозорій політиці та особистому авторитету Ігоря Вітенька, до цього благодійного проєкту приєдналась велика кількість волонтерів, які нині є однією з найпотужніших волонтерських бельгійських груп.

Ігор Вітенько під час церемонії подякував усім людям, які невтомно працюють, аби допомагати Україні. І ця спільнота не зупиняється ані на хвилину. За словами пана Ігоря, в той час, коли відбувалась церемонія, до України в рамках ініціативи прямувала вже 73-тя вантажівка з гуманітарною допомогою. Насамкінець доктор Вітенько подякував нашим захисникам і пообіцяв і надалі допомагати всім, чим можливо, аби серед наших бійців було менше втрат, і щоб вони отримували необхідну медичну і не тільки  допомогу.

З перших днів повномасштабного вторгнення Місія Ігоря Вітенька надала допомогу як адміністраціям, так і конкретним закладам. Голова Золотоніської районної державної адміністрації Ірина Тернова і директор Херсонського регіонального онкологічного центру Ірина Сокур поділились досвідом співробітництва з волонтерською спільнотою, а також вручили їм подяки за співпрацю.

— Після російського вторгнення Україна встояла, вільні нації всього світу стоять поруч із нею, — наголосив Петер Ван де Велде. — Україна не має іншого вибору, аніж захищатися, і вона потребує нашої підтримки. І допомога, яка надійшла сьогодні завдяки мережі волонтерів, що працюють у Бельгії, — це доказ того, що підтримка надходить не тільки від уряду, а й від народу, який турбується про українців.

Дмитро ШУЛІКІН

Фото автора

За матеріалами ...


^