ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ з приводу четвертої зустрічі радників глав держав з питань безпеки

2024-01-16 12:21:21

 

ЗАЯВА УКРАЇНСЬКОЇ РАДИ МИРУ
З приводу четвертої зустрічі радників глав держав з питань безпеки

 

У неділю 14 січня 2024 року в щвейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників глав держав з питань безпеки, яка стала логічним продовженням третьої зустрічі на Мальті, де були розглянуті перші п'ять пунктів Української Формули Миру, а саме - ядерна безпека; продовольча та енергетична безпека; звільнення ув'язнених і депортованих, зокрема дітей; відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

На порядок денний Давоської зустрічі були винесені інші пять пунктів Формули - виведення російських військ; відновлення справедливості; екологічна безпека; недопущення ескалації та повторення війни; підтвердження закінчення війни.

Українська Рада Миру відзначає важливість тієї обставини, що презентація цих пунктів відбулася у співпраці членів української делегації з країнами-учасницями зустрічі - членами відповідних робочих груп. Цей факт красномовно підтверджує те, що українські ініціативи поступово стають глобальними.

Про це свідчить і збільшення до 81 кількості учасників зустрічі і розширення гографіі їх представництва:  - 39 країн Європи, 18 – Азії, 12 – Африки, 6 – Південної Америки, 3 – Північної Америки, 2 – Океанії.

Ця обставина вказує на те, що війна росії проти України в центрі Європи є викликом для всього людства і зачіпає кожну державу світу.

Президент України Володимир Зеленський у своєму виступі на Давоському саміті наголосив, що «цей саміт має наповнити необхідною енергією усе, чого вже вдалося досягти, та має визначити, що завершення війни повинне бути виключно справедливим і слугувати відновленню сили міжнародного права».

Українська Рада Миру вважає, що напрацювання робочих груп радників глав держав з безпекових питань сприятимуть розробці відповідних дорожніх карт для кожного з пунктів Української Формули Миру у процесі  підготовки до Глобального Саміту Миру.

Президія Української Ради Миру

^