З Міжнародним днем жінок та дівчат в науці

2024-02-12 09:55:38

 

 

Вельмишановні колеги, друзі!
11 лютого відзначається Міжнародний день жінок та дівчат в науці.
 
Історія цієї пам’ятної дати розпочинається з грудня 2013 року, коли Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію “Наука, техніка та інновації в цілях розвитку”. Цим документом проголошувався рівний доступ жінок і дівчат до досягнень і розвитку науки, техніки та інновацій з метою забезпечення гендерної рівноправності в цій сфері. А в грудні 2015 року було прийнято резолюцію A/RES/70/212, яка встановлювала 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчат в науці.
 
Також цим документом всім державам-членам, організаціям та органам ООН, окремим особам та приватному сектору було запропоновано брати активну участь в інформаційно-просвітницькій діяльності з метою сприяння повному і рівному доступу жінок і дівчат до наукової діяльності.
 
За даними ЮНЕСКО у світі 28% жінок працюють в науці, в Україні - 45%. Повний і рівний доступ та участь жінок у сферах науки, технологій, інженерії та математики є важливою запорукою дотримання гендерної рівності, гармонійного розвитку суспільства та досягнення цілей сталого розвитку.
 
У 2024 році цей день відзначається дев’ятий раз. Основна тема цьогорічного Міжнародного дня жінок і дівчат в науці – “Жінки та дівчата в науковому лідерстві – Нова ера для сталого розвитку”, із додатковою підтемою “Думай про науку ... Думай про мир”.
 
Ця підтема є особливо актуальною для нашої країни, яка в умовах війни робить усе можливе, щоб надати людям доступ до освіти та наукової діяльності. Тож перемога України є запорукою забезпечення повного і рівного доступу жінок та дівчат до всіх видів наукової діяльності. 
Вітаємо наших дорогих жінок, які служать науці і освіті з їх професійним святом, зичимо нових досягнень, якнайшвидшої перемоги нашій країні.
 
Президія Української Ради Миру

^