Випуск 1. Від локального оргкомітету Міжнародного форуму «Екологія і Мир»

2024-02-20 11:49:45

 

13 лютого 2024 року Відбулося перше засідання локального оргкомітету по підготовці Міжнародного форуму "Екологія і Мир", який на 15-16 травня готується як поєднання конкурсу стартап-проєктів в сфері гуманітарного розмінування – секції ХІІІ Всеукраїнського Фестивалю "Sikorsky Challenge-2024" – та Міжнародного форуму "Екологія і Мир" (Української Ради Миру, Міжнародної ради з екологічної безпеки та КПІ).

Мета Форуму:

об’єднати громадськість, науковців, освітян з урядовими структурами, органами місцевого самоврядування в заходах, що відповідають восьмому пункту "Української Формули Миру": протидія екоциду.

Організатори Форуму:

• Українська Рада Миру,

• Рада з екологічної безпеки,

• Sikorsky Challenge Ukraine;

Співорганізатори Форуму:

• Торгово-промислова палата України,

• Український Альянс.

 

Сформовано і обговорено Концепцію форуму.

З англомовною версією Концепції розпочато роботу із зарубіжними учасниками.

Формуються листи запрошень спонсорам і спікерам, Міністерствам і відомствам України,

до керівників деяких найбільш постраждалих областей,

до ректорів – членів Асоціації ректорів ВТНЗ України.

Підготовлено проєкт програми Міжнародного форуму "Екологія і Мир".

Відкрито сторінки на сайтах Української Ради Миру, Sikorsky Challenge Ukraine та Ради з екологічної безпеки.

 

В Концепції Міжнародного Форуму «Екологія і Мир» сказано:

"Мета Міжнародного форуму "Екологія і Мир" – об’єднати громадськість, науковців, освітян разом з урядовими структурами, органами місцевого самоврядування на виконання восьмого пункту Української Формули Миру: протидія екоциду.

 

Десятирічні військові дії на території України дуже негативно вплинули на екологічну ситуацію в цілому. Особливо загострилось ця проблема з початком повномасштабного вторгнення рф в Україну. Наслідки агресії, терористичних актів зі сторони загарбників – це запланований і цілеспрямований акт екоциду.

 

У п.38 Декларації Конференції ООН (Швеція, 2–3 червня 2022 р.) «Стокгольм+50: Здорова планета для загального процвітання – наша відповідальність, наша можливість» зазначено:

"Ми підтверджуємо відповідно до Статуту Організації Об'єднаних Націй необхідність поваги до територіальної цілісності та політичної незалежності держав.

 

Наростання конфліктів, насильницький екстремізм, тероризм та пов'язані з ними гуманітарні кризи і відповідне вимушене переміщення людей загрожують звернути назад більшу частину прогресу в галузі розвитку, досягнутого за останні десятиліття.

 

Головне – це мир. Не може бути сталого розвитку без миру, а миру без сталого розвитку.

 

Починаючи із знаменної Стокгольмської конференції 1972 року, проблема довкілля було включено до рамок сталого розвитку. Усі Цілі сталого розвитку ООН (ЦСР) будуть стимулювати дії у областях, що мають вирішальне значення для людства та планети, пов'язані з довкіллям. Серед Цілей сталого розвитку, що мають безпосередній зв'язок до довкілля – Ціль 6 (Чиста вода та санітарія), Ціль 14 (Збереження морських екосистем) та Ціль 15 (Збереження екосистем суші).

 

Широке використання мін, снарядів спричинили деградацію земель і ґрунтів, втрату біорізноманіття та серйозні обмеження продуктивності сільського господарства, що призводить до обмеження доступу до землі, доріг і водопостачання – стало однією з найважливіших соціальних, економічних та екологічних проблем."

 

Зважуючи на виклики часу, вимоги міжнародної спільноти пріоритетною темою цього Форуму є гуманітарне розмінування українських земель, відновлення інфраструктури, довкілля , зосередивши увагу на енергетичну та екологічну безпеку."

  

Дата і місце проведення:

15-16 травня 2024 року,

на базі КПІ ім.Ігоря Сікорського, м.Київ, проспект Берестейський, 37.

Форма проведення:

очна та синхронний он-лайн присутність.

 

Головні заходи Форуму:

• Заходи відкриття.

• Презентації стартап-проєктів.

• Тематичні панельні дискусії.

• Виставка стартап-проектів та науково-технічних розробок у екологічній сфері.

• Виставка картин міжнародної художньої спільноти «Українська краса».

 

Секції:

Секція1. Гуманітарне розмінування українських земель.

Секція 2. Відновлення інфраструктури України.

Секція 3. Енергетична та екологічна безпека.

^