12-15 ЛИСТОПАДА ФРАНЦІЯ ПРИЙМАЛА ДЕЛЕГАТІВ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЦІАЛЬНОГО ФОРУМУ-2003

2003-12-26 14:23:39

12-15 листопада Франція приймала делегатів Європейського соціального Форуму-2003. В Форумі брала участь член Президії Української Ради Миру Наталія Преображенська.

 

На секції “Побудова культури миру” в її виступі прозвучало привітання від Президії Української Ради Миру з побажанням плідної роботи делегатів як на Форумі, так і в своїх країнах для досягнення миру в усьому світі. Майже тисяча делегатів (а це були представники і з інших континентів) цієї секції слухали розповідь про Україну, про її народ, який після розпаду Радянського Союзу в 1991 році на референдумі проголосував за свою незалежність (більше 90%) і тепер іде шляхом миру, будує демократичне суспільство. Головною метою Українського народу є мир в домі, мир в Україні, мир на всій планеті. Доказом цьому є добровільна відмова України, що була третьою в світі за своїм потенціалом, від ядерної зброї. Дехто з українських парламентаріїв і сьогодні жалкує про цей крок. Але з упевненістю можна стверджувати, що жоден з них не натиснув би кнопку щоб пустити ракету з ядерною боєголовкою ні на жодну країну світу.

 

Перший Президент України Леонід Кравчук підписав рішення про відмову від ядерної зброї і воно виконане. Після таких слів зал вибухнув щирими довготривалими аплодисментами. Тепер Леонід Кравчук очолює Українську Раду Миру (і знову аплодисменти). В виступі було підкреслено, що світ не мусить забувати про те, що вміст атомних бомб виготовляється на атомних станціях, що “мирний” і “військовий” атом – сіамські близнюки. Тому, якщо в світі і має бути ланцюгова реакція, то це реакція добра і миру. Перед своїм виступом Н.Преображенська пожалкувала, що делегати Форуму не розуміють українську мову. Якщо французькою (за висловлюванням великого російського письменника Івана Тургенєва) потрібно говорити з жінками, то українська співуча мова є мовою добра, здоров’я і Миру. На секції, де обговорювалося питання “Жінки та влада”, Н.Преображенська висловила думку про доцільність перебування в Урядах на посадах Міністрів фінансів, культури, освіти, охорони здоров’я, оборони саме жінок – це дійсно хазяїн в домі. Всі країни легше розуміли б одна одну.

 

Така думка була підтримана навіть делегатами-чоловіками. На медичній секції Н.Преображенська виступила з доповіддю на тему “Чи жити нам завтра – залежить від нашої позиції сьогодні”. В свій час доповідачка відвідала французьку АЕС біля Шербурга та завод по захороненню ядерних відходів “Кожема”. Була зачитана пропозиція внести в резолюцію Форуму пункт з наступним зверненням до всіх урядів світу: “Пропоную шановним учасникам Форуму запропонувати ООН зібрати під його егідою круглий стіл з запрошенням представників країн, де використовується атомна енергетика, для обміну даними “ЗА” та “ПРОТИ” подальшого використання цієї форми енергії в одному і єдиному нашому домі планеті – Земля. Мусять висловити свою думку фахівці – лікарі, екологи, економісти, соціологи, енергетики. Не можна політикам володарювати в науці, перетворивши найгуманійшу спеціальність в “політичну медицину”. На відміну від регламенту, за яким дискусія проводилась після заслуховування всіх доповідей, широке зацікавлене обговорення з численними виступами французьких та лікарів з інших країн, було проведено безпосередньо після цієї доповіді.

 

Для перекладу англійською: Побудова культури миру - Build a culture of peace Жінки та влада - Women and power Чи жити нам завтра – залежить від нашої позиції сьогодні – Whether we’ll live tomorrow – depends on our position today Nataliya Preobrazhenska

^